Pàgines

dilluns, 22 de desembre del 2014

Les Wikis


  • Què són?
Les wikis són una altra eina per al treball col·laboratiu. Tot i que no van ser específicament dissenyats per a utilitzar en l'educació, les seves aplicacions són immenses.

  • Valors pedagògics de les wikis
- Democràtics: permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web. Fomenta l'ús democràtic de de la web i promou la redacció de contingut per part d'usuaris no tècnics.

- Incorporen la noció de continguts dinàmic en contínua actualització: la immediatesa del procés d'edició del contingut facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.

- Promouen l'escriptura: el format hipertext simplificat dels wikis permet concetrar-se en el contingut textual. La manca o limitació d'imatges també permet un major èmfasi en la redacció del contingut textual de qualitat.

- Faciliten l'autoria distribuïda de documents públics: els wikis han demostrat el seu potencial per generar documents de gran abast de forma col·lectiva.

- Amplifiquen la interacció: es recuperen alguns dels trets del llenguatge oral, i maximitzen els avantatges de la paraula escrita.

- Promouen la negociació: els fòrums o espais de discussió eduquen en el debat obert, l'argumentació i contraargumentació, i promouen la cerca del concens i la presa de decisions de forma no jerarquitzada.

- Faciliten l'edició col·laborativa i oberta: tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat. L'edició mútua de contingut pot millorar la qualitat de les idees exposades.

      - Generen patrimoni cultural col·lectiu durable: escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència, també pot induir l'aprenentatge de millors competències comunicatives.

       - Promouen el voluntariat: els valors del treball voluntari són inherents a molts projectes wiki.

    - Anonimat responsable: fa falta fomentar l'ètica de la participació positiva en les comunitats wiki.

  • Com funcionen?
I si encara teniu algun dubte, podeu visualitzar aquest vídeo:







Informació extreta de: 

Balagué F., Zayas F. (2007). Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Barcelona: Editorial UOC.


I del lloc web: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/els-wikis-fonaments-i-relacio-amb.html




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada